Bijenbordeel

Het bijenvolk – of beter gezegd het schrijnend gebrek eraan – ligt me nauw aan het hart.  Een paar jaar geleden opende ik daarom in onze bescheiden tuin een eveneens bescheiden, zelfgemaakt bijenhotel voor solitaire metselbijen.  Al tijdens het eerste seizoen werd er geduwd, getrokken en gevochten om toch maar een plaatsje te kunnen bemachtigen.  Het was onthutsend en tegelijkertijd fascinerend om de dagelijkse werkelijkheid weerspiegeld te zien in het gedrag van mijn hotelgasten.

bijenhotel-medium

Foto: bijenhotel, grotendeels opgevuld met specie

De winnaars vlogen vlijtig af en aan met specie en metselden de gaatjes vakkundig dicht.  Het daaropvolgende seizoen wurmde het volgroeide nageslacht zich doorheen de specie naar de buitenwereld, alwaar de dames onmiddellijk aangevallen werden door hitsige heren wanneer zij zich niet snel genoeg uit de voeten maakten.  Ja, het was onthutsend om de dagelijkse werkelijkheid weerspiegeld te zien in het gedrag van …. oh, hehe, ik heb dit al gezegd, geloof ik ;-).

attack

Foto: enkele bijen in actie in de buurt van mijn bordeel hotel.  De twee mannetjes zijn herkenbaar aan de witte gezichtsbeharing.

De bijen bleven komen en wij vertrokken naar nieuwe oorden, 25 km verderop, met een grote tuin en grootse dromen om er een waar bijenparadijs van te maken.  Zo kwam er een paar weken geleden een elegante dame in onze tuin wonen.  Als alles goed gaat, zal zij binnen enkele jaren een overvloed aan nectar leveren om zodoende een lustoord te creëren voor bijen en hommels (ik hoop tegen dan voldoende bordelen ter beschikking te hebben).
Om haar frêle lichaam en takjes te beschermen tegen ’s winters genadeloosheid, heb ik haar vakkundig gemummificeerd met noppenfolie.  Ziet ze er niet geweldig uit ?  Als ik haar eens goed bekijk, dan denk ik dat ze een vliegende start zal maken.

spooky-medium

Foto: Bijenboom (Tetradium daniellii) met winterjas

Geef me een like en ik blijf schrijven, geef me geen like en ik blijf ook schrijven ;-).  Likes zijn volledig anoniem :-).

One thought on “Bijenbordeel

  1. Nadine says:

    This is very interesting. Thanks for sharing! I hadn’t heard of mason bees. I’m only familiar with honeybees and bumblebees. I get a lot of bumblebees on my plants in the summer.

    It would be nice if I could post a picture of my bumblebees as part of this comment. I tried to drag one into this box, but it didn’t work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *